dinsdag 1 maart 2011

Besluit voor de operatie (opdat de blogtitel gaat kloppen:-)

Voortgang gesprek thoraxchirurg Antonius
Na een gesprek afgelopen maandag 28/2/2011 met de thorax chirurch Dr. W.J. Morshuis ben ik er van overtuigd dat er iets moet gebeuren. Ook wat: de Bentall (verdikking aorta vervangen door een buisje en de aortaklep vervangen), mitralis repareren indien mogelijk met het plaatsen van een ring, waardoor de afdichting weer beter wordt, of anders vervangen en een maze odde hartritme problematiek (waar ik 's nachts eigenlijk het meest fysiek last van heb) mogelijk op te heffen of te verminderen.
Opnieuw adviseert hier en specialist om er niet mee te wachten aangezien de oppervlakte van de doorlaat van de aorta klep nog maar 0.7 cm2 is (bij 1 cm2 wordt al vaak besloten tot een ingreep).

Wachten of nu laten doen?
Nu is mijn conditie nog goed en de kans op een geslaagde reparatie daarmee aanmerkelijk groter dan wanneer ik wacht tot de klachten dermate zijn dat niet langer gewacht kan worden.
Ik moet niet verwachten dat als alles goed verloopt dat ik meer capaciteit hebt dan op dit moment. alleen zal deze niet verder afnemen. Dit is gelijk aan wat dokter Engelen van het Diak ook gezegd heeft (die hij trouwens goed kent als collega cardioloog).
Hoe snel het herstel gaat als er zich geen complicaties voordoen? Reken op 3 maanden. De dame voor mij op het spreekuur heeft een leeftijd van 82 jaar en voelt zich weer zo fit als een hoentje na 3 maanden... Klinkt hoopvol!

Risico's?
Wat zijn de risico's in mijn situatie en waar kan ik rekening me houden?
De totale duur van de operatie verwacht hij zal 2.5 uur duren. Als blijkt dat:
  1. de klem op de aorta (voor de afdichting van de aorta naar de hart-long machine) te dicht op het goede overblijvende stuk weefsel zit waar het buisje dat het verdikte deel van de aorta moet vervangen op aangesloten moet worden en er te weinig ruimte overblijft om te hechten moet de klem worden opgeschoven. Dit brengt risico mee dat vaten worden afgesloten die de hersenen van bloed voorzien. Dat kan voorkomen worden door twee vaten expliciet open te houden. Alleen als de klam verplaats moet worden koet de temperatuur rond het hart naar 18 graden worden gebracht voordat de toevoer naar de hersenen wordt afgesloten. Dat kan max 1/2 uur. Dan moet de klus geklaard zijn. Hopen dat het niet zo ver zal komen.
  2. de mitralis (klep) die voorzien moet worden van een ring (de cardiologen noemen het vaak "ringetje plaatsen") dat deze niet goed afsluit, dan moet alsnog de hele klep vervangen worden. De duur van het vervangen of het afdichten zou even groot zijn (.5 tot een heel uur). 
  3. Na afloop kan er een bloeding optreden, die heropenen tot gevolg kan hebben
  4. Er kan een tamponade (vochtopeenhoping in het hartzakje) optreden die maakt dat het hart niet meer kan uitzetten; gedeeltelijke (5 cm) of gehele heropening moet plaats vinden
  5. Risco op (tijdelijke) uitval is ook aanwezig, maar is klein
Klepkeuze?
Wat voor klep zou ik willen (kunststof of bilogisch; biologisch gaat zoals nu bekend max. 20 jaar mee en moet dan vervangen worden; een kunstof zit er de rest van het leven, maakt lawaai en behoeft ook de rest van het leven bloedverdunners)? Ik geef aan dat ik de voorkeur geef aan een biologische klep, aangezien ik dan geen bloedverdunners meer hoef te slikken. Hij geeft aan dat hij deze keuze (hij is 54 jaar oud en ik 64) ook zou maken. Reden is betere levenskwaliteit zoals hij het noemt, geen bloedverdunners, tegen de tijd dat hij mogelijk vervangen moet worden gaat alles via een katheter (als ze dan nog voldoende geld in de zorgpot hebben om zulke oude besjes als ik tegen die tijd nog prioriteit te geven...).

Overleving van de klep?
Aan de andere kant, wat ook voor een biologische klep pleit, is mijn situatie waarbij ik beter rekening kan houden met een verminderde kans op hoge ouderdom (gezien de staat van mijn longen en darmen naast de hartkwaal). Dat vond ik ook een versterking van de onderbouwing. (vroeger was ik er zeker van dat ik de 35 niet zou halen en dat ik beslist niet aan nageslacht moest denken; het is anders gelopen desondanks.....). Vanuit mijn situatie gaf hij nog aan over de slaagkans dat ik rekening moest houden met 5% kans op failure. Normaal is dat 2.5%,maar in mijn situatie dus iets hoger.

Als de maze ook slaagt kan ik zeker van de bloedverdunners af. De uitkomst is echter lastiger te voorspellen dan bij de Bentall!

Consentronde
Na de uitgebreide uitleg vroeg hij wat ik zou willen besluiten. Ik gaf aan dat ik de operatie wel wilde uitvoeren. Daarna vroeg hij waar ik dat wilde doen. Gezien het feit dat het Antonius dagelijks een Betall doet naast veel andere open hartoperaties koos ik ervoor het hier te laten doen. Gezien de kans op slagen van 95% lijkt me het verantwoord mijn consent te geven gebaseerd op de beeldvorming die ik op dit moment heb.

Hij verwacht dat ik eind maart aan de beurt zou zijn.

Tot zo ver ben ik heel tevreden met de wijze van acteren van alle betrokkenen van het Antonius.
Trouwens bij binnenkomst kreeg een heel andere  indruk van de sfeer dan bij het Diak of het UMC. Ik kan nog niet zo goed benoemen waar dat nu in zit, in de architectuur, opzet, route-aanduiding of de mensen die me te woord stonden of het kopje koffie dat ik naderhand in het gezellige cafetaria nam?

Als ik andere input krijg die mij m'n consent doet intrekken zal ik dat laten weten.
Een hartelijke groet, Émile

2 opmerkingen:

  1. Emile en familie, Heel veel success met de operatie - en het herstel in de maanden erna. Hoe lang houden ze je na de operatie in het ziekenhuis (of is dat een 'how long is a piece of string' vraagje?) ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lieve Emile, Hanke, Florieke en alle andere dichtbetrokkenen
    ik ben bij jullie. Net een kaarsje aangestoken. Dat kaarsje zal de hele periode branden.Ik breng mijn auto zodadelijk voor APK naar de garage! Doe ik ook een beetje mee......Veel liefs Anne

    BeantwoordenVerwijderen