maandag 13 juni 2011

Geen hoi roepen voor we over de brug zijn

Na een week te hebben gehad waarbij het hart nauwelijks aandacht vroeg (!) en er voldoende energie was om te wandelen, te fietsen en te gymmen, is het vanaf zaterdag ineens weer helemaal naar beneden het energiepeil.:-)

Ik weet dat ik er niet op kan vertrouwen na eerdere ups en downs. Ik kan met heel veel inspanning een rondje samen met Rini en de hondjes lopen hier in Delfzijl. Dan wel op eigen tempo en Rini moet zich daarbij erg inhouden en af en toe stilstaan.

Gelukkig komt de datum naderbij met de afspraak met de cardioloog. Dus nog even geduld.
Het fenomeen is gewoon, geen energie en het hart slat zich 3x in de rondte.
Als het zo over een maand is, zal de reis naar Griekenland afgeblazen moeten worden.
Maar zover is het nog niet en we wachten nog twee onderzoeken af (ook met de cardiochirurg in juli.
we plukken de dag zoals hij komt:-)
Inmiddels is het gelukt om de diuretica furosemide hier in Delfzijl te krijgen. Ik had daar te weinig pillen van gekregen en te laat ontdekt om ze voor het weekend te bestellen. Gevolg: 3 dagen niet ingenomen. In de middag kon ik ze ophalen en meteen innemen. De acondwandeling ging ineens weer zoasl afgelopen week, heel soepel! Wondermiddel? Ik kwam dit stukje tegen op het internet bij http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/:

Diuretica bij hartfalen

Hartfalen veroorzaakt verschillende symptomen. Die symptomen zijn afhankelijk van welke kant van het hart is aangetast.
Bij linker hartfalen kan het linker hart het bloed uit de longen onvoldoende wegpompen de aorta in. Hierdoor ontstaat congestie in de longen. De hydrostatische druk wordt zo hoog dat het interstitiumvocht onvoldoende wordt geresorbeerd in de vaten. Dit leidt tot oedeem. Longoedeem uit zich in dyspneu (benauwdheid). Dit lijkt erg op de symptomen die ik ondervonden heb tot op heden.
En ook:
Waar wordt Furosemide, Lasiletten of Lasix voor gebruikt? Het wordt gebruikt om in korte tijd vocht uit het lichaam te werken. Vochtafvoer kan nodig zijn bij bijvoorbeeld vocht in de longen (hetgeen zich uit door benauwdheid bij liggen) door een slechte hartfunctie. Dat wordt door deskundigen astma cardiale genoemd (benauwdheidaanvallen doordat het hart niet meer in staat is het bloed uit de longen te pompen).
Dit geeft te denken want ik zie veel overeenkomsten in de reactie op de symptomen. Dus voer voor vragen aan de cardioloog en longspecialist!
Ondertussen ben ik blij dat ik mogelijk mij beter voelend het 64e levensjaar in kan gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten